بزرگترین میدان تخمه و خشکبار خاورمیانه در خوی
بزرگترین میدان تخمه کشور در شهرستان خوی قرار گرفته که این نشان از اهمیت این شهرستان در تولید و صادرات تخمههای کدو و آفتاب گردان دارد. بیشتر از85 درصد سطح زیر کشت و تولید تخمه کشور به ترتیب در شهرستانهای خوی، چایپاره، نقده، سلماس، ارومیه و شوط است.
برداشت این محصول از اوایل تیر آغاز و تا اواسط مهر ادامه دارد. دانههای تخمه آفتاب گردان کشت شده در این شهرستانها از نوع دورسفید، قلمی، پستهای، شمشیری و دانههای کدو از نوع گوشتی، مشهدی، قلمی، همدانی و سایر ارقام محلی هستند.
انتخاب بذر یکی از عوامل مؤثر برای دستیابی به بهترین عملکرد محصول است، اما انتخاب بهترین فصل کاشت بذر آفتاب گردان کم اهمیت نیست. اگر تاریخ کاشت بذر به درستی انتخاب نشود، آفتاب گردان رشد نمیکند، در نتیجه کشت شما بی فایده است. از عوامل بسیار مهم در زراعت موفق آفتاب گردان، کشت به موقع آن هست.
بهترین فصل کاشت بذر آفتاب گردان در مناطق گرم سیر
به دلیل گرما شدیدی که در مناطق گرم سیر وجود دارد؛ کشت در این مناطق از نیمه تیر ماه به بعد آغاز نمیشود، چرا که با شروع بارش باران، خشک شدن و برداشت آفتاب گردان با مشکل مواجه خواهد شد. به همین منظور بهترین فصل برای کاشت بذر آفتاب گردان در مناطق گرم سیر اواخر دیماه تا اواسط اسفند ماه است.
بهترین فصل کاشت بذر آفتاب گردان در مناطق سرد سیر
زمان کاشت بذر آفتابگردان در مناطق سرد سیر با مناطق گرم سیر متفاوت است. بهترین فصل کاشت در مناطق معتدل و سرد باید به طوری باشد که با سرمایی پاییز و زمستان برخورد نکند. نیمه فروردین ماه تا اواخر اردیبهشت ماه بهترین زمان برای کاشت این گیاه پر سود است.
معرفی خواص تخمه آفتاب گردان
دانه آفتابگردان سرشار از ویتامین E بوده و منبع خوب و سالمی از اسیدهای چرب ضروی می باشد.
با خوردن هر 28 گرم تخمه آفتابگردان می توان 76% از ویتامین E بدن را تأمین کرد. این ویتامین یک آنتی اکسیدان است که به حفاظت از سلولها در برابر آسیب های ناشی از رادیکالهای آزاد کمک می کندو برای سلامت چشم ها مفید است و افرادی که ویتامین E بیشتری مصرف میکنند کمتر در معرض بیماریهای قلبی قرار میکیرند
تخمه آفتابگردان تقویت کننده معده و پایین آوردن فشار خون ، تکسین درد معده ، بیماریهای دستگاه ادراری ، آرتروز ، سردردی که همراه با سرماخوردگی است، درمان سنگ کلیه ، زخم و بریدگی و جراحت به کار می رود. تخمه افتابگردان تقویت کننده اعصاب است و سر گیجه نمی آورد. تقریبا 90% چربی های موجود در تخمه آفتابگردان چربی های غیر اشباع یا سالم هستند. همچنین تخمه ها حاوی پروتئین هستند که به ساخت و استحکام عضلات و بافتهای بدن کمک میکنند.
28 گرم تخمه آفتابگردان حاوی 17% از اسید فولیک مورد نیاز بدن است.تخمه افتابگردان همچنین حاوی مقادیر زیادی از مس، روی(زینگ)، آهن و فیبر است. این مواد معدنی در رساندن اکسیژن به گلبولهای قرمز خون و انرژی زایی ، حفظ سیستم ایمنی بدن، ثابت نگه داشتن قند خون و کلسترول و جلوگیری از یبوست کمک می کند.